Tilitoimisto on yrittäjän paras kaveri

Mistä on hyvät yrittäjät tehty? Lentoon lähtevistä liikeideoista, rohkeudesta ja uskalluksesta toteuttaa itseään ja ideoitaan sekä palkata hyviä työntekijöitä luomaan menestystä ja hyvinvointia. Hyvät yrittäjät  ymmärtävät myös tilitoimiston merkityksen liiketoiminnan alkumetreiltä lähtien. Ihan jo sieltä kaupparekisteri-ilmoituksesta lähtien, kun pitää osata merkitä yritys tarvittaviin rekistereihin oikea-aikaisesti ja tarkoituksenmukaisesti. 

Joku yrittäjä voi kuitenkin ajatella, että säästänpäs siinä, että teen nokkelana kirjanpidon itse. On saatettu opiskella kirjanpitoa 30 vuotta sitten kauppaopistossa ja niitä taitoja voisi vielä kokeilla omankin yrityksen kirjanpitoon. Otetaan Excel ja aletaan heitellä myyntejä ja kuluja taulukkoon. Arvonlisäverot on myynnistä sinänsä helppo laskea- paitsi siinäkin tulee kompastuskivi nopeasti EU-myynneissä, mutta kulupuolella saatetaan vähentää kokonaan arvonlisäverot tietämättä, mikä on vähennyskelpoista kulua. Hyviä esimerkkejä ovat esim. edustuskulut ja toiminimen puhelinkulut. Viimeistään veroilmoitusvaiheessa tulee useimmiten seinä vastaan. Mitä pitää huomioida? Siinä vaiheessa, kun tilitoimisto saa jo pahimmassa tapauksessa vuoden toimineen yrityksen kirjanpidon käsiinsä, joudutaan usein kaikki tekemään alusta lähtien uudelleen alv-ilmoituksineen ja viivästyskorkoineen. Jotta saadaan se vaadittu viheliäinen veroilmoitus aikaiseksi. 

Onneksi edellä mainittu on ääritapaus, mutta varoittava esimerkki. Yrittäjä tarvitsee tilitoimistoa ja sellaisen käyttö ei ole ylimääräistä kulua, vaan auttaa yrittäjää keskittymään omaan ydinosaamiseensa eli lennokkaiden liikeideoiden toteuttamiseen ja käytännön työhön.  

Mutta mistä sitten on hyvät tilitoimistot tehty? Kaikkihan me tilitoimistot tehdään ne lakisääteiset asiat ja hintojakin voi olla vaikeaa vertailla. Hyvää tilitoimistoa on ensinnäkin helppo lähestyä. Ei tarvitse jännittää soittaa tai poiketa käymään, silloin kun kiireiselle yrittäjälle parhaiten sopii. Ei tarvitse varata aikaa kolmen viikon päähän ja miettiä, paljonkohan se tilitoimisto veloittaa siitäkin palaverista. Voi luottaa siihen, että saa kysellä kaikenlaista; sellaista mukamas tyhmääkin, jota on pyöritellyt mielessään viikkotolkulla. Ja tilitoimiston velvollisuus on myös kertoa asiakkaan kielellä asioista. On aivan ymmärrettävää, että kaikki yrittäjät eivät tiedä eivätkä voi tietää, mikä on poisto tai pysyvä vastaava. 

Hyvä tilitoimisto tarjoaa myös nykyaikaiset työkalut yrittäjälle hoitaa talousasioitaan. Verkkolaskutusohjelmia on todella laaja tarjonta markkinoilla ja toiset ovat helppoja käyttää ja toiset erittäin monimutkaisia, joiden kanssa menee helposti hermot niin yrittäjällä kuin tilitoimistollakin. Eli kannattaa kysellä, mitä ohjelmistovaihtoehtoja on tarjolla laskutukseen ja laskujen vastaanottamiseen. Ja minkälaista tukea niiden käyttämiseen on saatavilla. 

Sitten se hinta. Kannattaa hieman kysellä sekä ohjelmiston että tilitoimistopalvelujen hintoja. Niilläkin on merkitystä. Ettei tarvitse joka kuukausi jännittää, minkälaisen laskun saa käsiinsä. Jos tilitoimisto alkaa laskuttaa toistuvasti selvittelytilin selvityksistä, silloin pitäisi hälytyskellojen soida. Varsinkin, jos itse tietää toimittaneensa laskut ja kuitit.  Olen myös nähnyt laskun, missä veloitetaan vaativana erityistyönä verkkolaskutusosoitteen lopettamista. Kannattaa olla valppaana. Tilitoimiston ei tarvitse olla se halvin, mutta ei välttämättä kalleinkaan. Kallein palvelu ei tarkoita parasta palvelua. 

Sopivaa tilitoimistoa voi joutua jonkin aikaa hakemaan, mutta se kannattaa. Yrittäjän kannattaa tuoda rohkeasti omat toiveet esille eikä madaltaa rimaa parhaan kaverin ja parhaimmassa tapauksessa pitkäaikaisen kumppanuuden etsinnässä. 

Heidi Saukko
yrittäjä
Lakeuden Tilineuvos Oy 

Julkaistu kategoriassa Blogi